Pidennä kesäkukkien kasvukautta näillä vinkeillä

Alkukesästä upeat kesäkukkaistutukset ihastuttavat koti- ja mökkiterasseilla, mutta kuinka kukkaloiston saa jatkumaan, kun illat hämärtyvät ja päivät viilenevät? Kesäkukkien hoitoa ei kannata unohtaa loppukesästä, sillä monet yksivuotisetkin kukat jaksavat ilahduttaa pitkälle syksyyn oikeanlaisella hoidolla. Kurkkaa vinkit alta, miten!

1. Nypi tai leikkaa vanhat kukat pois

Osa kesäkukista varistaa itse vanhat kukintonsa, mutta monet kukat eivät sitä tee. Silloin kannattaa tarttua saksiin tai napata sormin kuivuneet kukat pois. Leikkaa vanha kukinto pois mahdollisimman läheltä kukkavartta vahingoittamatta kuitenkaan reheviä lehtiä tai kukkia. Kuihtuneiden kukkien poistaminen nopeuttaa uuden kukinnon kehittymistä.


2. Vauhdita kasvua kukkalannoitteella

Kun olosuhteet muuttuvat, eli valon ja lämmön määrä vähenevät, kasveille kannattaa antaa lisäenergiaa purkista. Kasvit saavat lannoitteista lisävoimaa kasvattaa uusia kukkavanoja ja lehtiä. Anna lannoitetta esimerkiksi joka toisella tai kolmannella kastelukerralla.

3. Seuraa lämpötilamuutoksia ja suojaa kylmältä

Toisin kuin keväällä, syksyllä kasvien on helpompi tottua lämpötilan viilenemiseen, sillä ilma viilenee asteittain. Monet kesäkukat saattavatkin alkusyksystä kestää jopa pientä pakkasta. Kun lämpötila kuitenkin laskee reilusti alle nollan, kannattaa kesäkukat nostaa esimerkiksi lasitetulle terassille tai suojata harsolla öisin, jolloin paleltuminen on epätodennäköisempää.